Upravo čitaš
Najbolji recept za čufte u umaku od rajčice

Najbolji recept za čufte u umaku od rajčice

Meatballs, cufte

Čufte u umaku od rajčice jedno su od onih jela koja nas vraćaju u djetinjstvo, mame mirisom iz kuhinje i okupljaju obitelj za stolom. Ove sočne mesne okruglice u bogatom umaku obožavaju svi – od najmlađih do najstarijih. Donosimo vam provjereni recept i nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovom klasiku domaće kuhinje!

Photo: Rachel Claire/PEXELS

Recept: Sočne čufte u umaku od rajčice

Sastojci za čufte:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa (idealno 60% junetina, 40% svinjetina)
  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana ili naribana)
  • 2 češnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice riže (po želji, prethodno kratko prokuhane)
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • Sol, papar, crvena paprika po ukusu

Sastojci za umak:

  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 400 ml pasirane rajčice ili pelata
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica suhog začina (npr. vegeta ili bosiljak, origano)
  • Sol, papar po ukusu
  • 100 ml vode (ili temeljca)
Photo: Gary Barnes/PEXELS

Priprema:

Vidi još
pašteta od tune, tuna pate

  1. U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke za čufte i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte kuglice željene veličine.
  2. Po želji, kuglice lagano uvaljajte u brašno.
  3. Na zagrijanom ulju kratko popržite čufte sa svih strana da dobiju koricu, a zatim ih izvadite na tanjur.
  4. U istoj tavi dodajte još malo ulja, popržite luk do zlatne boje, dodajte brašno i kratko zapecite.
  5. Ulijte pasiranu rajčicu, dodajte šećer, začine i vodu. Umak pustite da zakuha.
  6. Vratite čufte u umak, poklopite i kuhajte 20-30 minuta na laganoj vatri, povremeno protresite posudu.
  7. Poslužite uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a po želji pospite svježim peršinom ili ribanim parmezanom.
Photo by Anna Keibalo on Unsplash

Jeste li znali?

  • Čufte su popularne u cijelom svijetu – od talijanskih polpeta, švedskih köttbullara, do turskih köfte. Svaka kultura ima svoju verziju i posebne začine.
  • Prve verzije mesnih okruglica bilježe se još u drevnom Rimu i Perziji. U Hrvatsku su došle preko Osmanskog Carstva, a danas su neizostavan dio domaće kuhinje.
  • Osim u umaku od rajčice, čufte se mogu pripremati i u bijelom umaku, s gljivama, sirom ili čak pečene u pećnici.
  • Najsočnije čufte dobivaju se korištenjem svježeg mesa s malo više masnoće i dodatkom svježih začina. Riža i krušne mrvice pomažu da ostanu mekane i povezane.
  • U Hrvatskoj se najčešće poslužuju uz pire krumpir, ali jednako su ukusne i s tjesteninom ili domaćim kruhom za umakanje u umak!

Čufte u umaku od rajčice su klasik koji nikada ne izlazi iz mode – jednostavne su za pripremu, zasitne i uvijek uspijevaju. Isprobajte ovaj recept i uživajte u okusu djetinjstva, a slobodno eksperimentirajte s omjerima začina i prilozima po svom ukusu!

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2024 samoBitno