Čufte u umaku od rajčice jedno su od onih jela koja nas vraćaju u djetinjstvo, mame mirisom iz kuhinje i okupljaju obitelj za stolom. Ove sočne mesne okruglice u bogatom umaku obožavaju svi – od najmlađih do najstarijih. Donosimo vam provjereni recept i nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovom klasiku domaće kuhinje!

Recept: Sočne čufte u umaku od rajčice
Sastojci za čufte:
- 500 g miješanog mljevenog mesa (idealno 60% junetina, 40% svinjetina)
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana ili naribana)
- 2 češnja češnjaka (protisnuta)
- 1 jaje
- 2-3 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice riže (po želji, prethodno kratko prokuhane)
- 1 žlica sjeckanog peršina
- Sol, papar, crvena paprika po ukusu
Sastojci za umak:
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 400 ml pasirane rajčice ili pelata
- 1 žlica šećera
- 1 žlica brašna
- 1 žlica suhog začina (npr. vegeta ili bosiljak, origano)
- Sol, papar po ukusu
- 100 ml vode (ili temeljca)

Priprema:
- U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke za čufte i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte kuglice željene veličine.
- Po želji, kuglice lagano uvaljajte u brašno.
- Na zagrijanom ulju kratko popržite čufte sa svih strana da dobiju koricu, a zatim ih izvadite na tanjur.
- U istoj tavi dodajte još malo ulja, popržite luk do zlatne boje, dodajte brašno i kratko zapecite.
- Ulijte pasiranu rajčicu, dodajte šećer, začine i vodu. Umak pustite da zakuha.
- Vratite čufte u umak, poklopite i kuhajte 20-30 minuta na laganoj vatri, povremeno protresite posudu.
- Poslužite uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a po želji pospite svježim peršinom ili ribanim parmezanom.

Jeste li znali?
- Čufte su popularne u cijelom svijetu – od talijanskih polpeta, švedskih köttbullara, do turskih köfte. Svaka kultura ima svoju verziju i posebne začine.
- Prve verzije mesnih okruglica bilježe se još u drevnom Rimu i Perziji. U Hrvatsku su došle preko Osmanskog Carstva, a danas su neizostavan dio domaće kuhinje.
- Osim u umaku od rajčice, čufte se mogu pripremati i u bijelom umaku, s gljivama, sirom ili čak pečene u pećnici.
- Najsočnije čufte dobivaju se korištenjem svježeg mesa s malo više masnoće i dodatkom svježih začina. Riža i krušne mrvice pomažu da ostanu mekane i povezane.
- U Hrvatskoj se najčešće poslužuju uz pire krumpir, ali jednako su ukusne i s tjesteninom ili domaćim kruhom za umakanje u umak!
Čufte u umaku od rajčice su klasik koji nikada ne izlazi iz mode – jednostavne su za pripremu, zasitne i uvijek uspijevaju. Isprobajte ovaj recept i uživajte u okusu djetinjstva, a slobodno eksperimentirajte s omjerima začina i prilozima po svom ukusu!
What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0