Džin u svom najosnovnijem obliku je zapravo prilično jednostavan: to je jednostavno neutralni alkohol aromatiziran botanikalijama (bilo koji biljni materijal korišten za dodavanje okusa).
Jedini pravi uvjet da se naziva ‘džin’ je da je borovica dominantna botanikalija i da ima najmanje 37,5% ABV.

Sastojci za domaći džin
- 750ml kvalitetne votke
- 2 žlice borovica (više ako volite džin s jačim okusom borovice)
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 2 mahune kardamoma
- 2 zrna papra
- Pola štapića cimeta
- Mali komad sušene narančine kore (uklonite bijeli dio jer je vrlo gorak)
- Mali komad sušene limunove kore (opet, bez bijelog dijela)
Osim votke i borovice, možete eksperimentirati s bilo kojim začinima koje vam se sviđaju.
Neki od najčešće korištenih začina za džin (nakon borovice) su korijander, korijen anđelike, citrusna kora i cimet – ali slobodno zavirite u ormarić sa začinima i vrt s biljem.
Možete probati lovorov list, ružmarin, prašak od sladića, lavandu, kardamom, kumin, sjemenke komorača, limunsku travu… gotovo sve što vam padne na pamet.

Metoda za izradu džina kod kuće:
- Sterilizirajte čistu staklenku ili staklenu bocu kipućom vodom.
- Dodajte svoje začine u staklenku, osim svježe kore.
- Napunite votkom.
- Ostavite da se infuzira na hladnom, tamnom mjestu 24 sata.
- Kušajte infuziju – trebala bi imati lijep okus borovice. Dodajte svježu koru, zajedno s dodatnim botanikalijama čiji okus želite pojačati.
- Ostavite još do 24 sata, povremeno lagano protresite bocu.
- Pazite da ne ostavite predugo i pretjerano infuzirate smjesu – razmislite o tome kao o kuhanju čaja!
- Ponovno kušajte džin i ako ste zadovoljni, procijedite sve začine pomoću sita. Ako još uvijek ima taloga, upotrijebite gazu ili filter za kavu za dodatno procjeđivanje.
- Ostavite tekućinu da odstoji nekoliko dana, a zatim filtrirajte preostali talog – i provucite je kroz filter za vodu ako želite da bude još bistrija.
Bez završnog procesa destilacije koji koriste stručnjaci, vaša serija domaćeg džina će izgledati pomalo žuto ili narančasto, ovisno o korištenim začinima.
To vam neće štetiti, ali ako želite čišći izgled, jednostavno ga nekoliko puta provucite kroz filter za vodu.