Upravo čitaš
Kako napraviti domaći džin kod kuće u 10 jednostavnih koraka

Kako napraviti domaći džin kod kuće u 10 jednostavnih koraka

Džin, gin

Džin u svom najosnovnijem obliku je zapravo prilično jednostavan: to je jednostavno neutralni alkohol aromatiziran botanikalijama (bilo koji biljni materijal korišten za dodavanje okusa).

Jedini pravi uvjet da se naziva ‘džin’ je da je borovica dominantna botanikalija i da ima najmanje 37,5% ABV.

Photo: Toni Cuenca/PEXELS

Sastojci za domaći džin

  • 750ml kvalitetne votke
  • 2 žlice borovica (više ako volite džin s jačim okusom borovice)
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 2 mahune kardamoma
  • 2 zrna papra
  • Pola štapića cimeta
  • Mali komad sušene narančine kore (uklonite bijeli dio jer je vrlo gorak)
  • Mali komad sušene limunove kore (opet, bez bijelog dijela)

Osim votke i borovice, možete eksperimentirati s bilo kojim začinima koje vam se sviđaju.

Neki od najčešće korištenih začina za džin (nakon borovice) su korijander, korijen anđelike, citrusna kora i cimet – ali slobodno zavirite u ormarić sa začinima i vrt s biljem.

Možete probati lovorov list, ružmarin, prašak od sladića, lavandu, kardamom, kumin, sjemenke komorača, limunsku travu… gotovo sve što vam padne na pamet.

Photo: Peter Fazekas/PEXELS

Vidi još
pašteta od tune, tuna pate

Metoda za izradu džina kod kuće:

  1. Sterilizirajte čistu staklenku ili staklenu bocu kipućom vodom.
  2. Dodajte svoje začine u staklenku, osim svježe kore.
  3. Napunite votkom.
  4. Ostavite da se infuzira na hladnom, tamnom mjestu 24 sata.
  5. Kušajte infuziju – trebala bi imati lijep okus borovice. Dodajte svježu koru, zajedno s dodatnim botanikalijama čiji okus želite pojačati.
  6. Ostavite još do 24 sata, povremeno lagano protresite bocu.
  7. Pazite da ne ostavite predugo i pretjerano infuzirate smjesu – razmislite o tome kao o kuhanju čaja!
  8. Ponovno kušajte džin i ako ste zadovoljni, procijedite sve začine pomoću sita. Ako još uvijek ima taloga, upotrijebite gazu ili filter za kavu za dodatno procjeđivanje.
  9. Ostavite tekućinu da odstoji nekoliko dana, a zatim filtrirajte preostali talog – i provucite je kroz filter za vodu ako želite da bude još bistrija.

Bez završnog procesa destilacije koji koriste stručnjaci, vaša serija domaćeg džina će izgledati pomalo žuto ili narančasto, ovisno o korištenim začinima.

To vam neće štetiti, ali ako želite čišći izgled, jednostavno ga nekoliko puta provucite kroz filter za vodu.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2024 samoBitno